НОВИЙ РІК – КОЛИ СВЯТКУВАТИ У СІЧНІ, БЕРЕЗНІ ЧИ ВЕРЕСНІ?

2 січня 2023 року

Новий рік - красиве зимове свято всі знають та люблять з дитинства. Мабуть, немає іншої такої події, яку б одночасно святкували одразу в усіх куточках нашої планети. Новорічні привітання й подарунки створюють особливу атмосферу та змушують навіть дорослих людей повірити в диво. Дата 1 січня як початок року не має астрономічного обґрунтування, але все ж це досить логічний час для нових починань. Саме минув грудневий сонцеворот, що з давніх часів означало оновлення та початок нового життя. Але в Україні так було не завжди.

Давні українці не завжди прикрашали ялинку на Новий рік, а 1 січня не було початком нового року. То від якого дня вважалося, що вже настав інший рік? Нам, сучасним українцям, насправді важко собі уявити, що новий рік у наших предків розпочинався не 1 січня.

Проводити ніч з 31 грудня на 1 січня по-особливому європейці навчились у древніх римлян. У римлян було заведено вітати одне одного та робити приємні новорічні подарунки. Також варто зазначити, що предки українців святкували настання нового року 1 березня.

Чому саме весною? Вважалося, що Новий рік – це пробудження природи, зародження нового життя та початок землеробських робіт. Однак, мабуть прихід нового року був пов'язаний з народженням нічного світила небесного – молодого місяця, тому древні слов'яни, які дотримувалися язичництва, відзначали Новий рік напередодні весняного рівнодення. Свято називали «новим літом».

Трохи пізніше дату відзначання «нового року» змінили церковні служителі, і вже починаючи з ХV століття за греко-візантійським обрядом його почали відзначати 1 вересня (14-го за новим стилем). Варто зазначити, що візантійська церква вирішила святкувати саме цього дня за рішенням Нікейського собору. Це рішення собор прийняв спираючись на те, що Ісус Христос проголосив свою першу проповідь під час іудейського свята жнив.

Що маємо в результаті? Яскравим прикладом є той факт, що в Україні прийнято двічі на рік святкувати Новий рік: 1 та 14 січня (за новим та старим стилем), а назва свята «старий Новий рік» досі не перестає викликати подив у іноземців. До речі, програми святкування новорічних програм у кожній з місцевостей свої самобутні. І це вражає, адже українці знають толк у святкуванні.

1Дорогі колеги! Вітаю вас з прийдешніми різдвяними святами! Бажаю Вам успіхів у роботі, міцного здоров'я, підтримки рідних і близьких. Нехай вистачить сил і терпіння на весь рік. Нехай здійснюються мрії. Миру всім нам! Все буде Україна!

 

 

Людмила СТЕПАНЕНКО,

голова циклової комісії

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook