П'ятий місяць осені: як занадто тепла зима впливає на озимі?

13 січня 2023 року
В середині січня українці досі не бачили морозів чи сильного снігу. І якщо багатьох така погода влаштовує, то от аграріїв має насторожити.
Температурний режим виявився типовим для останніх років – це значне перевищення температури повітря над кліматичною нормою. 1 січня 2023 рік розпочався для Івано-Франківська з рекорду. Температура повітря 1 січня сягнула позначки 20°C. Це – абсолютний температурний рекорд. Натомість у Києві уперше за 143 роки спостережень середньодобова температура становила 10,3°С. Це на 4,4°С вище за попередній максимум, зафіксований у минулому році.
Помірна тепла зима і з періодичними зниженням температури переважно вночі. Дані фактори негативно впливають на перезимівлю озимих культур оскільки у рослин порушується період спокою, відновлюється вегетація без надходження поживних речовин з ґрунту. Періодичні відновлення вегетації, при таких обставинах супроводжуються інтенсивним використанням вуглеводів рослин, що призводить до зниження морозостійкості, а постійні перепади температур лише посилюють ці процеси. У випадку відсутності снігового покриву найбільшу загрозу може призвести вимерзання рослин при раптовому зниженні температури.
Відсутність снігового покриву на полях, добові перепади температури повітря від –4 до +6 градусів створюють комфортні умови для розвитку мишоподібних гризунів, які добре перезимовують, швидко переміщаються полем і заселяють дедалі більші площі посівів.
Тепла зима сприяє і для появи хвороб сільськогосподарських культур, які добре зимують, дуже швидко пристосовуються до нових погодних умов, швидко переміщуються і заселяють дедалі більші площі.
Навіть із настанням холодів ситуація з хворобами та шкідниками кардинально не зміниться. Сильні і тривалі морози більше зашкодять самим культурам, ніж хворобам чи шкідникам, оскільки озимі не встигли загартуватись і можуть загинути.
У зв’язку з цим, для попередження зниження врожайності озимих необхідно:
  • дотримуватися вимог агротехнологій з урахуванням кліматичних умов у зоні вирощування озимини з вчасною корекцією технологічних заходів;
  • вибір насіннєвого матеріалу – сорту або гібриду, стійкого до умов перезимівлі (передусім це стосується озимого ріпаку);
  • дотримання системи захисту рослин (довготривалої дії протруйника, регуляторів росту, гербіцидного, інсектицидного та фунгіцидного захисту посівів);
  • застосування мікродобрив, які покращують вегетацію рослин;
  • постійний моніторинг стану озимих культур щодо ураження мишоподібними гризунами.
 
 
Анна ГОЛОВІНА, викладач
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook