У Рівненському фаховому коледжі відбувся тиждень будівельних дисциплін

26 березня 2024 року
  Будувати – значить творити, створювати. Адже для будівництва по-справжньому гарного будинку потрібні не тільки певні знання і досвід, але і талант. Тому професія будівельника у всі часи була оточена загальною пошаною і повагою. Крім того, робота будівельника завжди у всіх на виду, а майстерно виконуючи її, людина несе оточуючим радість і естетичну насолоду. Для людини, яка обрала професію будівельника, втім, як і для будь-якої іншої професії, визначальними рисами є порядність, відповідальність, працьовитість і, звичайно ж, любов до своєї справи.
  У рамках тижня будівельних дисциплін, що тривав з 18 по 22 березня у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» була організована та проведена виставка студентських робіт 21-Д, 22-Д, 31-Д, 32-Д груп. Усі студентські роботи були виконані під час проведення пар з дисципліни «Моделювання та макетування в матеріалі» під керівництвом викладача Тетяни СОРОКИ.
  Для здобувачів освіти 21-Б групи будівельного відділення спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» було проведено відкритий виховний захід, присвячений проблематиці екологічних викликів перед спеціалістами будівельної галузі куратором Іриною ЧОРНОЮ. Основна мета заняття – ознайомити студентів з концепцією стійкого розвитку в результаті об’єднання трьох основних точок зору: економічної, соціальної і екологічної. Студенти переглянули презентацію, взяли участь в обговоренні тенденцій сучасного будівництва в рамках екологічності та енергозбереження. Отримали навики проєктування стабільного міста або екоміста з урахуванням впливу на навколишнє середовище, населене людьми, які прагнуть мінімізувати споживання енергії, води і продуктів харчування, виключити безрозсудне виділення тепла, забруднення повітря вуглекислим газом і метаном.
  На підвищення інтересу здобувачів освіти до обраної професії, вміння нестандартно мислити, працювати в колективі, вміння долати труднощі для досягнення мети та мотивації на розвиток своїх професійних здібностей 20 березня для здобувачів освіти 1 курсу 11-Б, 11-Д і 12-Д груп відбувся пізнавальний захід «Будівельний інтелектуал». Представники груп проходили тестові завдання пов’язані з їхньою майбутньою професією (будівництвом та дизайном). У підсумку перемогу в конкурсі здобула команда 11-Б групи.
  Серед студентів ІІ курсу провели змагання проєктів, виконаних в рамках дисципліни «Технології», темами яких стали нагальні питання та проблеми коледжу в розрізі зон відпочинку, рекреації та кімнат гуртожитків, оновлення актової зали. 
  Також викладачі разом із студентами відвідали сучасне підприємство з виробництва металопластикових вікон «ЕПСІЛОН» у м. Рівне. Дослідили замкнений повний цикл виготовлення профілю екструзійним методом, технологічну лінію порізки скла, виготовлення профільних рамок, стендів з герметизації та збору рам, а також стенди і лінії з виготовлення вікон та дверей типових розмірів, а також під індивідуальні розміри.
  Студенти других і третіх курсів взяли також участь в олімпіаді з «Інженерної геодезії», у студентській конференції «Повоєнна стратегія відбудови України: цілі і способи вирішення». Викладачі Юрій Грищук та Михайло Медвідь організували екскурсію в проєктну організацію ТОВ «АРХІТОП», що виконує виготовлення проєктно-кошторисної документації на широкий спектр об’єктів будівництва (нове будівництво, реконструкція, технічне переоснащення, капітальний ремонт житлових, громадських та промислових об’єктів). Директори фірми розказали здобувачам освіти про особливості роботи проектувальників, про стадії проектування, продемонстрували готову проектно-кошторисну документацію по актуальних об’єктах; коротко охарактеризували здобувачам освіти специфіку роботи окремих спеціалістів (архітектор, конструктор, сантехнік, кошторисник). Під час екскурсії, здобувачі освіти отримали багато нової інформації щодо такого напрямку діяльності в сфері будівництва, як проектування.
  Для здобувачів освіти 21-Д групи викладач Олександр ЮЩУК провів екскурсію в виробничу організацію ТОВ «Екобрук». Всі види продукції марки «Екобрук» виготовляються способом об’ємного вібропресування з використанням провідних європейських технологій на сучасному бетоноформувальному обладнанні німецької фірми «KNAUER ENGINEERING GmbH». Особливості даної технології полягають у тому, що бетонна суміш, котра використовується для виготовлення тротуарних плит та стінових блоків характеризується наджорсткою (напівсухою) консистенцією. Така бетонна суміш містить невелику кількість води, що забезпечує при належному ущільненні високу міцність і довговічність цементного каменю. Ущільнення здійснюється шляхом поєднання інтенсивної вібрації і тиску у формувальній установці. При цьому технологія вібропресування забезпечує ще й високу продуктивність, що дозволяє виконувати Ваші замовлення у найкоротші терміни. Директор ТОВ «Екобрук» Борис ШНАЙДЕР розповів і продемонстрував здобувачам освіти особливості роботи підприємства та всі стадії виготовлення продукції з наджорсткого вібропресованого бетону.
  41-Б група здійснила огляд будівель м. Рівне, які належать до архітектурно-історичних пам’яток нашого міста та будинків-привидів, які на межі зникнення. Зокрема, студенти оглянули колишню лазню «Нептун», садибу заможного єврея Перли Вігдоровича, будинок Прохорових, комплекс військового містечка, будинок родини Мусманів та інші.
  22 березня в актовій залі коледжу за участі директора Василя ЦАРУКА, заступника директора з адміністративно-господарської роботи Сергія КОВАЛЬЧУКА відбулася зустріч студентського колективу відділення з директором «Групи Смарт» Олександром ГУСАРУКОМ. Сміливі рішення, креативність та уважність до дрібниць – це ті риси, які якнайкраще характеризують роботу «Групи Смарт», яку очолює заслужений будівельник України, досвідчений менеджер у галузі будівництва, фахівець, який нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, багаторазовий переможець конкурсів «Кращий будівельник міста», член архітектурної ради Рівного – Олександр Іванович ГУСАРУК. «Група Смарт» здійснює господарську діяльність, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури, з 2009 року і є одною із самих успішних на ринку будівельного виробництва України, потужним стейкхолдером та роботодавцем. Впродовж усього періоду існування вона постійно працює над комплексними підходами, щоб максимально ефективно задовільнити бажання і потреби клієнтів. Керуючись принципом «від ідеї до втілення», сьогодні «Група Смарт» надає повний спектр послуг від вибору ділянки під забудову до забезпечення повноцінної експлуатації новозбудованих об’єктів.
  Незабутнє враження на студентів будівельного відділення справила екскурсія на стадіон «Авангард», де всі бажаючі отримали можливість пройти до роздягальні місцевого футбольного клубу «ВЕРЕС», а також віп-зони глядачів футбольних матчів. Студенти ознайомились з робочою документацією реставрації стадіону, висловили бажання стати учасниками вболівального клубу Рівненщини.
 
Ірина ЧОРНА,

голова циклової комісії будівельних дисциплін 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook