VETERAN HUB: місце, де вдячні ветеранам

27 березня 2024 року
 Представникам кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України радо відкрив двері VETERAN HUB.
 
  Місце, де вдячні захисникам відвідали доктор педагогічних наук, професор професор кафедри соціальної роботи та реабілітації Супрун Дар’я Миколаївна та доктор філософії, доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації, Григоренко Тетяна Вікторівна.
  З 2014 року понад мільйон українських воїнів стали на захист України. Кожен та кожна з них проходить свій унікальний Шлях. Водночас багато моментів та дій є спільними. Долучені до ініціатив VETERAN HUB провели дослідження та спробували зафіксувати можливі шляхи повернення ветеранів/ок та простою мовою пояснити: що буває після повернення з війни, доки сама війна ще триває…
  Чому важливий «Шлях ветеранів і ветеранок»? Рішення почати службу — переломний момент, коли цивільна людина стає воїном. Її потреби і запити змінюються, а після звільнення все повторюється у зворотньому напрямку і може тривати роками. Завдання оточення і держави — завчасно визначити і попередити їх, аби полегшити і без того складний процес повернення до цивільного життя.
  VETERAN HUB провів серію глибинних інтервʼю з військовими та ветеранами АТО/ООС і зібрав дані про особливості на різних етапах у цивільномужитті. Наоснові цих інтервʼю виведено траєкторію руху, а також важливі моменти, які відбуваються у житті ветеранів, потреби та виклики після повернення. Ці процеси та етапи у житті сформувано у «Шлях ветеранів та ветеранок», що нерозривно пов’язаний з добробутом, що різниться на кожному етапі. Також на основі дослідження підготовано рекомендації для публічної політики разом із партнерами.
  Концепція добробуту є новітньою політикою щодо ветеранів, ветеранок і їхніх сімей та імплементується від імені п’яти організацій-авторів — Veteran Hub, Принцип, Юридична сотня, Простір можливостей, VETERANKA.
  Шлях ветеранів та ветеранок потрібно розглядати саме в довготривалій перспективі. Етапи проходять не за день, а від місяців до років — у всіх по-різному. На кожному етапі змінюються потреби, а отже, і складові добробуту.
  Добробут — поєднання різноманітних чинників, що впливають на рівень задоволеності життям. На шляху від військового до цивільного життя ці чинники змінюються.
  VETERAN HUB вивів такі елементи добробуту на шляху повернення ветеранів та ветеранок:
  1. Здоров’я: фізичне та психічне.
  2. Стосунки: сім’я та близькі, побратими і посестри, цивільне оточення.
  3. Покликання: освіта, робота чи інша значуща діяльність.
  4. Матеріальні потреби та безпека: майно та статки, юридична безпека.
  5. Житло та фізичне середовище.
  6. Життєві навички та духовність.
  7. Для кого Шлях Ветеранів і ветеранок?
  8. Військовим та ветеранам і ветеранкам: аби зрозуміти, що вони на даному шляху не самі.
  9. Колу підтримки: близьким, рідним та друзям, лікарям та фахівцям з забезпечення психічного здоров’я, працедавцям та колегам.
  10. Експертам: фахівцям сфер дотичних до ветеранських справ, соціальним працівникам, що працюють з ветеранами, організаціям, чиїми клієнтами вони є.
  11. Тим, хто ухвалює рішення: лідерам громадських об’єднань, представникам державних органів, донорській спільноті.

 Представникам кафедри соціальної роботи та реабілітації також пощастило відвідати надкорисний захід для ветеранів: семінар «Де і як шукати роботу», в якому можливо знайти відповіді що будуть помічниками під час розгляду вакансій та кар’єрної промоції ветеранів.

 
  Лектор, менеджер підтримки Мобільного офісу Ветеран Хабу Вікторія Іванова зазначила: “Дійсно, складно шукати роботу після повернення зі служби. На кожному етапі постає багато викликів та запитань:
  • Яка цивільна посада мені підійде?
  • Як оформити резюме та пояснити свій досвід працедавцю?
  • Де шукати компанію, яка поважатиме твій досвід та зважатиме на твої потреби?
 
  На семінарі було розглянуто та надано відповіді на наступні питання:
✅ Які існують методи пошуку роботи, як їх застосовувати та як у цьому допоможуть спеціалізовані спільноти та заходи?
✅ Як отримати роботу завдяки соціальним контактам?
✅ Яким чином оцінити попит цікавої спеціальності на ринку?
✅ Як змінювати спеціальність, та яку етапність потрібно забезпечити на даному шляху?
  На даний момент не існує чіткої відповіді, коли станеться справжній день Перемоги, але ми маємо вірити у СВІТЛО, яким осяяні осередки на кшталт VETERAN HUB та готуватися до події. Вже сьогодні необхідно почати створювати новітню систему сталої підтримки на всіх рівнях для ветеранів і ветеранок, яка врахує всі запити суспільства!
 
 Григоренко Тетяна, 
доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook