Науково-практичний вебінар «Як отримати Нобелівську премію?»

2 квітня 2024, 15:00
Онлайн

  Кафедра громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України запрошує на науково-практичний вебінар
«Як отримати Нобелівську премію?»

  Як Ви думаєте, що об’єднує Джорджа Буша, Папу Івана Павла II, Чарльза Дарвіна, Альфреда Нобеля? Не здогадуєтесь? Усі вони, як і більшість людей у Європі на зламі ХХ-ХХІ століть, були інфіковані Helicobacter pylori і через це мали схожі проблеми зі здоров’ям - виразку шлунку або дванадцятипалої кишки. Проте до відкриття у 2005 році австралійськими лікарями Баррі Маршаллом та Робіном Уорреном етіологічного впливу Helicobacter pylori у виникненні гастриту, пептичної виразки і раку шлунку, усі помилково вважали, що ці недуги спричинюються стресом, гострою їжею та підвищеною кислотністю.

  Helicobacter pylori (H. pylori) був вперше виявлений у шлунках пацієнтів із гастритом і виразкою шлунку доктором Баррі Дж. Маршаллом і доктором Дж. Робіном Уорреном. У той час (1982-1983 рр.) загальноприйнятою думкою було те, що жодна бактерія не може жити в шлунку людини, оскільки шлунок виробляв велику кількість кислоти, яка за силою була подібна до кислоти, що міститься в автомобільному акумуляторі. Marshall & Warren буквально «переписали» підручники з посиланням на те, що викликає гастрит і виразку шлунку.

  Виявляється, більшість може помилятись. І наукова спільнота теж, запекло відстоюючи свої помилкові погляди. Проте наука не терпить відносності чи приблизності. Нехай через певний час, можливо, навіть через жертовність тих, хто вперто шукає потрібні докази на підтвердження власної гіпотези, істина стає явною та доведеною.
  У випадку з Helicobacter pylori, для доведення її впливу на виникнення захворювання, Баррі Маршаллу навіть довелось випити культуру бактерії, виділену від хворого, і незабаром у нього розвинулися симптоми гастриту. Статті з описом експерименту були опубліковані і стали найбільш цитованими.
  Зараз стало відомо, що якщо людина протягом 20-30 років постійно хворіє на хелікобактерну інфекцію, це може призвести до раку шлунку. Це є причиною того, що Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) класифікувало H. pylori як «канцероген класу I», тобто в ту ж категорію, що куріння сигарет відноситься до раку легенів і дихальні шляхи.

  Запрошуємо вас прослухати і обговорити доповідь Нобелівського лауреата професора Баррі Маршалла, яку він зробить в онлайн-записі для студентів і викладачів НУБіП, а також всіх охочих, найближчого вівторка 02 квітня о 1500.

  Проф. Маршалл розповість історію того, як вони з Робіном Уорреном відкрили Helicobacter pylori та довели її роль у виникненні гастриту, пептичної виразки і раку шлунку.

Чекаємо вас за посиланням:
https://us05web.zoom.us/j/86992147248?pwd=EUaW37Nb4cuilZyOFS2EYEk8gfLd8M.1


  Цього не можна пропустити. Особливо молодим! Хто знає, можливо, послухавши Баррі Маршалла, ви по-іншому побачите своє майбутнє і шлях до нього. Долучайтесь до обговорення! Адже історія Нобелівських лауреатів – не тільки приклад, але й привід задуматись над власною реалізацією і над тим, які ідеї ви готові відстоювати!

З повагою, організаційний комітет вебінару

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook