Вчена рада: радіаційна безпека, удосконалення системи підвищення кваліфікації в профільному ННІ та правила прийому на 2024 рік

27 березня 2024 року
  27 березня 2024 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради.

  За традицією, перед початком розгляду питань порядку денного ректор від імені колективу з днем народження привітав членів вченої ради професора Семена Танчика, директора Ірпінського фахового коледжу Дмитра Костюка. Також нагороди у Всеукраїнських змаганнях з важкої атлетики та гирьового спорту з рук Станіслава Ніколаєнка отримали спортсмени – студенти університету. Випускникам аспірантури, які успішно захистили дисертації, ректор вручив дипломи докторів філософії.

 

 

  Порядок денний розпочали з короткого звіту ректора за поточний місяць. З 01 квітня відбудеться ротація студентів 2-3 курсів. Отримані акредитації спеціальності, які пройшли цей процес на початку року, йде підготовка до осінньої хвилі, до якої готуються понад 60 спеціальностей. Проведені анкетування старост академічних груп та завідувачів кафедрами, результати яких обговорені на ректораті, сформовані доручення і плани з поліпшення діяльності відповідних підрозділів. Затверджений новий склад приймальної комісії, новим відповідальним секретарем став Олексій Соломка. До 210-річчя Великого Кобзаря на Алеї слави проведений флешмоб. Команда науково-педагогічних працівників отримала перемогу в столичному чемпіонаті з шахів. Стартував меморіальний турнір з футболу імені Сергія Романчука. Наукова бібліотека отримала з друку чисельні найменування навчальної та наукової літератури, періодики, виданих, зокрема за рахунок університету. Тривали наукові дослідження, подані для участі в конкурсі на отримання іменних наукових стипендій представники університету. Науковці активно беруть участь в міжнародних грантах і є певні плідні результати. Боярська лісова дослідна станція провела весняну висадку дерев, загалом понад 60 тисяч саджанців. Навчально-дослідні господарства проводять весняні польові роботи, участь в яких беруть студенти під час практик. Господарські служби сконцентрувалися на упорядкуванні території.

 

  Наукову доповідь за темою «Радіаційна безпека в умовах воєнного стану та повоєнній відбудові України» представлена завідувачка кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Алла Кепко. Вона закцентувала на потенційних джерелах радіації під час російсько-української війни – пряме використання ядерної зброї, утворення несприятливих кризових умов з викидом радіоактивних матеріалів на атомних об’єктах тощо. Разом з тим, катастрофа на ЧАЕС засвідчила, що понад 90% отриманого радіаційного ураження людина отримує використовуючи забруднену продукцію сільського господарства. Викладачі, вчені кафедри та Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської лабораторії провели власні дослідження протягом останніх чотирьох років, виконуючі два наукових проекти, що фінансувалися за державний кошт. Зокрема, на деокупованих територіях Київщини. Проведені дослідження засвідчили додаткового забруднення та збільшення загального радіаційного фону в межах громад і міст Буча, Ірпінь, селища Димер. Також увага була приділена наслідкам лісових пожеж на території зони відчуження і можливості вторинного зараження присадибних ділянок жителів деревинною золою радіонуклідами. Обстежено понад 2500 гектарів в межах діючої другої зони, які показали, що ці землі не можуть відноситися ні до другою, ні до третьої зони, а значить можуть бути повернуті в економічний обіг, зокрема на заміну втрачених під час окупації. Проблемою залишається дія нормативно-правової бази, яка не враховує реалії воєнного стану, – вони не переглядаються, не оновлюються. Відповідні рекомендації були сформовані та надані відповідним державним органам. Участь у дискусії взяли професор Андрій Мартин, Олег Мельник, Лідії Шинкарук, Юрій Марчук, Тарас Євсюков, Віталій Лисенко, які цікавилися питаннями алгоритму виведення земель з фонду забруднених, відновлення державної ветеринарної служби, перспектив визначення громад, які візьмуть опіку над цими землями, біологічного впливу на людину з плином часу, інтерполювання результатів дослідження на інші території.

 

 

  Про роботу колективу Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму щодо удосконалення системи підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників доповів директор Іван Гриценко. Він закцентував на різних аспектах діяльності інституту, наданні освітніх послуг не тільки в контексті підвищення кваліфікації. На сьогоднішній день невелика кількість закладів вищої освіти надає можливість підвищити кваліфікацію науково-педагогічним працівникам за державний кошт. Минулого року понад 4700 осіб пройшли підвищення кваліфікації на базі інституту. До цього процесу були задіяні 27 кафедр університету. Іван Гриценко звернув увагу не недоліки в діяльності інституту та стратегічних напрямах, реалізаціях яких дозволить посилити діяльність та більш ефективно виконувати покладені на нього завдання.

  Проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха представила співдоповідь як голова комісії з перевірки діяльності дирекції та колективу ННІ неперервної освіти та туризму. Було проведене опитування науково-педагогічних працівників інституту, які засвідчили наявність значних невикористаних резервів для проведення ефективного підвищення кваліфікацій для науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, фахової передвищої тощо. Комісія напрацювала пропозиції для колективу інституту, серед яких посилення реклами, агітаційної роботи по залученню слухачів, урізноманітнення курсів, врахування при їхній розробці воєнного стану тощо. Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський зазначив, що протягом року у співпраці з ННІ неперервної освіти та туризму проведено підвищення кваліфікації для понад 1200 осіб – фактично ще один факультет за чисельністю. Це говорить про високу якість курсів, їхню актуальність та витребуваність. Цей досвід потрібно розширити та масштабувати. Сере пропозицій декан Микола Цвіліховський озвучив залучення науково-педагогічних працівників з невеликим досвідом виробничої діяльності, оскільки вони теж є центром практичного застосування знань. Вчена рада прийняла рішення щодо продовження обговорення поставлених питань на вченій раді інституту, застосування міжнародного досвіду і розширення міжнародної діяльності, залучення кращих науково-педагогічних працівників для підвищення кваліфікації тощо.

  Рекомендації навчально-методичної ради представила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха. Зокрема, запроваджено нову магістерську ОПП «Фізична культура і спорт», рекомендовано до друку навчально-методичну літературу.

  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко озвучив рекомендації наукової координаційної ради щодо атестації стипендіатів Кабінету Міністрів України, схвалення до друку монографій, що було підтримано вченою радою.

 

  Проекти положень про організацію виборів ректора представила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха, які були затверджені вченою радою. Також були сформовані дільничні виборчі комісії.

  Вчена рада розглянула та затвердила правила прийому до НУБіП України в 2024 році, які представив відповідальний секретар приймальної комісії Олексій Соломка. Основними відмінностями стали обмеження кількості заяв 15-ю, заборона прийому без вступних іспитів, як це було минулого року лише за мотиваційним листом; для спеціальностей 081, 281, 291 конкурсний бал має бути не нижчим 150, запроваджується ЄФВВ для випускників коледжів, ЄВІ для вступників до аспірантури. Повний текст правил прийому буде опублікований на офіційному сайті університету.

 

  Начальник навчального відділу Ярослав Рудик доповів про зміни в Положенні про рейтингову систему оцінки діяльності науково-педагогічних працівників та структурних підрозділів НУБіП України та Положенні про планування та облік роботи науково-педагогічних працівників НУБіП України в 2024 році. Документи затверджені вченою радою та будуть опубліковані на офіційному сайті університету.

 

 

  У заключному слові ректор Станіслав Ніколаєнко сформував ряд спільних завдань. Перше. Випробування для України, нашого колективу, на жаль, не завершилися. Останні події в росії, теракт в «Крокусі» показав, що для ворога людські життя – це ніщо! І це велика трагедія: мати такого непередбачуваного сусіда, працювати під бомбами і тривогами. Звідси – налаштовуємося на серйозну працю. Мусимо долати страх, не давати йому розвиватися, якщо хочемо змінити ситуацію на краще! Друге. Члени вченої ради – колеги, опора колективу. Потрібно вести за собою людей, показувати приклад. Третє. 20 березня конференція трудового колективу визначилися з кандидатом на посаду ректора, тепер потрібно у відповідності із законом здійснити необхідні процедури. Четверте. Велику тривогу викликають Правила прийому до закладів вищої освіти. 04 квітня відбудеться День відкритих дверей. Обов’язком кожного науково-педагогічного працівника – працювати з молоддю, привести до університету добрих школярів і студентів коледжів! П’яте. Готуймося до Дня університету31 травня 2024 року. Розроблений план заходів, послідовно його реалізуймо. Шосте. Незабаром завершення семестру, проведення атестацій, підготовка до сесії, захисту бакалаврських робіт, підготовка до ЄВІ, ЄФВВ. Сьоме. Не забуваймо про співпрацю з роботодавцями. Слід провести зустрічі, «звірити годинники», запросити на День університету. Восьме. Відновлення потребує системна робота в гуртожитках – дбаймо за молодь і майбутнє!

Пресслужба
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook