Гуманітарії презентують результати дослідження у Міністерстві юстиції України

28 березня 2024 року
  27 березня у приміщенні Державної кримінально-виконавчої служби України Міністерства юстиції України відбулася презентація результатів біоповедінкового дослідження серед засуджених з оцінки тенденцій поширеності ВІЛ та інших вірусних інфекцій, розповсюдженості серед них ризикованих поведінкових практик, а також охоплення профілактичними й лікувальними послугами, яке проведено на замовлення Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» та Державної кримінально-виконавчої служби України Міністерства юстиції України. 
  Результати даного біоповедінкового дослідження презентувала Наталія Тілікіна, доцент кафедри соціальної робота та реабілітації Національного університету біоресурсів і природокористування України
  Дане біоповедінкове дослідження складалося з поведінкового та біологічного компонентів:
  • самозаповнення паперової анкети респондентом у групі під контролем за консультативної допомоги інтерв’юера у присутності співробітника установи ДКВС;
  • тестування респондента із використанням швидких тестів на виявлення серологічних маркерів ВІЛ-інфекції та гепатитів В і С.
  Біоповедінкове дослідження було проведено у грудні 2023 року у 43 виправних колонії 19-ти областей України. Вибірка дослідження склала 1500 респондент (1200 чоловік і 300 жінок).
  Результати біоповедінкового дослідження свідчать, що:
  1. Показник ВІЛ-інфікування серед засуджених становив 8,0%, у тому числі серед  чоловіків – 7,9%, серед жінок – 8,8%.
  2. Переважна більшість засуджених (88,6%) вважають себе поінформованими щодо вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), який призводить до захворювання на СНІД. Серед жінок-засуджених більше тих, хто знає про ВІЛ-інфекцію – 94,6% проти 87,1% серед чоловіків.
  Рівня знань засуджених про профілактику ВІЛ-інфекції, проведеного відповідно з методичними рекомендаціями ЮНЕЙДС, питома вага засуджених, хто дав правильну відповідь на п’ять запитань щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекції, становить 34,5%. Рівень знань щодо профілактики ВІЛ більший у жінок – 44,7% проти 31,9% серед чоловіків.
  Показник поширеності інфікування гепатитами В і С за результатами тестування засуджених становив 5,8% і 29,2% відповідно.
  Переважна більшість засуджених (89,1%) вважають, що вони поінформовані щодо вірусів гепатиту В і С, які призводять до враження печінки та інших внутрішніх органів. Серед жінок-засуджених більше поінформованих про гепатити С і В: 94,6% проти 87,8% серед чоловіків.
  Рівень знань щодо профілактики гепатитів С і В, розрахований як питома вага засуджених хто дав правильну відповідь на усі 5 запитань щодо шляхів інфікування вірусними гепатитами, становить 28,3% по гепатиту С і 24,2% по гепатиту В.
  37,6% опитаних висловили припущення щодо наявності факту споживання ПАР у закладах УВП, із них майже половина зазначили про наявність фактів споживання ПАР неін’єкційним шляхом та ін’єкційним.
  Переважна більшість опитаних мали досвід татуювання (98,9%), з числа яких близько 20,0% респондентів відповіли, що робили татуювання протягом останніх 12 місяців, і лише третина з цих осіб вказали на те, що засоби для татуювання були стерильними.
 
Ірина ПЄША,
доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації
  
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook