Обмін досвідом. Ринок сортів та гібридів для магістрів селекціонерів

28 березня 2024 року
   Досвід – чи не найцінніший спадок, що передається людством з покоління в покоління.  Своїм досвідом 26 березня 2024 року за запрошенням кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Національного університету біоресурсів і природокористування України вирішив поділитись з молодими селекціонерами в рамках навчальної дисципліни "Ринок сортів і насіння" Олександр Захарчук, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач відділом ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

  Лекція була організована для студентів ОС Магістр ОПП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур", проте також мали змогу доєднатись до лекції учасники гуртка "Селекціонер-генетик".
  Представив шановного гостя студентам професор кафедри Віталій Жемойда. Він розповів про співпрацю з Олександром Захарчуком.

   Олександр Захарчук для студентів провід лекцію "Ринок насінництва. Стан та перспективи". Він розповів про ситуацію, що склалася в Україні з фальсифікацією насіннєвого матеріалу. Розповів про відмінності між вітчизняним та закордонним законодавством в сфері насінництва.

  Лектор розповів про шлях розвитку українського законодавства в сфері насінництва та звернув увагу на  вимоги до насіннєвого матеріалу.

  Плавно в ході лекції перейшли до економіки, зокрема до питань експорту та імпорту, валового виробництва насіннєвого матеріалу та його продажів, впливу війни на економіку насінництва в країні. Акцентував увагу, що в країні навмисно демпінгуються ціни на насіння.

  Олександр Захарчук звернув увагу на основні показники розвитку насінництва зернових, бобових та олійних культур в Україні. Пояснив динаміку витрат на виробництво насіння сільськогосподарських культур, зокрема про формування доданої вартості.

  Підняв питання роялті: розміри потенційних розмірів роялті та селекційних виплат.

 

  Пояснив особливості правового забезпечення охорони інтелектуальної власності на сорти рослин. Обговорили проблеми у законодавстві.

  Обговорили сильні та слабкі сторони стану  розвитку галузі насінництва.

  Завершили лекцію обговорюючи напрямки вирішення проблем насіннєвої галузі та потенціал розвитку галузі насінництва.

  Проведені лекційні матеріали викликали цікавість серед магістрів Сергія Христича, Богдана Мазуренка, Микити Рябого та інших. Вони активно дискутували з Олександром Васильовичем щодо важелів, які б могли вплинути на охорону інтелектуальної власності селекціонерів. Шукали шляхи розвитку та підтримки українських насіннєвих компаній. Обговорювали варіанти популяризації вітчизяних сортів та гібридів сільськогосподарських культур. Магістри-селекціонери, як безпосередньо залучені до виробництва фахівці, ділилися власним досвідом та підтримували або заперечували окремі тези лектора.

  Отож лекція виявилася дуже цікавою та живою. Впевнені, що молоді фахівці обов'язково використають отриманні знання у своїй подальшій роботі, а також за необхідності, після такого дружнього спілкування на лекції, обов'язково звертатимуться, за необхідності, за порадою до Олександра Васильовича, завідувача відділом ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

   Від імені викладачів кафедри та студентів дякуємо Олександру Васильовичу за цікаву, інформативну лекцію!

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook