Акредитація освітньої програми підготовки бакалаврів «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»

23 квітня 2024 року

Завершився процес акредитації бакалаврської програми на кафедрі автоматики та робото-технічних систем імені академіка І.І. Мартиненка (далі програма) – ми отримали право на підготовку бакалаврів зі спеціальності "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» продовжувати протягом наступних 5 років (інформація висвітлена на сайті НАЗЯВО від 16.04.2024 р.). Але, у той же час, все пройшло набагато триваліше, ніж ми собі уявляли. Пояснювалось це новими для нас правилами проходження цього процесу.
Нові правила та внутрішні відповідні документи університету покладають основну відповідальність за успішність акредитації на випускову кафедру: на гаранта програми, як основного методолога відповідної програми, і завідувача випускової кафедри, відповідального за кадрове та матеріально-технічне забезпечення основної складової програми. Окрім того, успішність акредитація в значній мірі залежить від наявності доступної історії створення такої програми, неперервної публічної зацікавленості в ній на ринку праці, що підтверджується успішністю випускників, критичністю оцінки якості програми академічною спільнотою, високою кваліфікацією науково-педагогічних працівників (НПП) - учасників освітнього процесу, які реалізують цю програму.
Навчальна частина університету суттєво допомогла нам успішно пройти цю процедуру, завчасно вималювавши траєкторію підготовки та особливості її складових. Це надало нам можливість заздалегідь розпочати таку підготовку до акредитації, а саме: формуючи колектив із НПП – викладачів освітньої програми, уточнюючи потреби роботодавців, цікавлячись точкою зору наших випускників із числа топ-менеджерів відомих в Україні та за кордоном високо-технологічних фірм, академічної спільноти – колег політехнічних вищих навчальних закладів і науково-дослідних інститутів, у тому числі й зарубіжних, студентів різних курсів. Усе зазначене проводилось у вигляді зустрічей, у тому числі віртуальних із використанням Веб-технологій із послідуючим інформуванням результатів зустрічей на сторінках кафедри, інституту (кафедра є структурним підрозділом ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження) та університету.

Гарант програми, а це професорка Наталія Заєць, доклала надзвичайно багато зусиль для представлення складових програми відповідно до вимог МОН України, НАЗЯВО та університету. У цьому їй надавали допомогу члени проєктної групи. Мені, як завідувачу кафедри, довелось координувати взаємодію між учасниками цього процесу, у тому числі й тими, хто знаходився за межами нашого університету.
Злагоджена й послідовна робота кафедри привела до приємного результату – ми продовжуємо підготовку бакалаврів за надзвичайно цікавою і вкрай потрібною спеціальністю, пов’язаною як тепер, так і в майбутньому з високими технологіями.
Із цією подією ми вітаємо всіх причетних до успішної акредитації програми і висловлюємо їм почуття щирої подяки.
Окремі слова подяки висловлюємо доценту кафедри фізики Борису Грудиніну, як досвідченому експерту НАЗЯВО, який на наше прохання на окремій і тривалій зустрічі з кафедрою звернув увагу на перелік специфічних питань, котрі можуть виникати в процесі проходження акредитації.
Переконаний, що набутий досвід додасть кафедрі додатковий імпульс впевненості для успішної акредитацію всіх інших закріплених за кафедрою програм підготовки магістрів і докторів філософії.

Завідувач кафедри Віталій ЛИСЕНКО

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook