Неформальна освіта: начальник управління сертифікації Держгеокадастру Ольга Лахматова ознайомила магістрів землевпорядників із сертифікацією у сфері геодезії та землеустрою

22 квітня 2024 року
  На факультеті землевпорядкування для студентів 1-го року навчання ОС Магістр спеціальності «Геодезія та землеустрій» в рамках вивчення дисципліни «Управління якістю землевпорядних робіт» начальник управління сертифікації Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Ольга Лахматова, яка є членом Ради роботодавців факультету, ознайомила з процедурою сертифікації у сфері геодезії та землеустрою.

  На початку зустрічі, доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько представила колегу зазначивши, що Ольга Валеріївна є головою Кваліфікаційної комісії з питань видачі та анулювання кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника та інженера-геодезиста. До зустрічі також приєднався декан факультету Тарас Євсюков.

  Потому Ольга Валеріївна прочитала магістрам лекцію на тему «Сертифікація у сфері землеустрою», в якій розглянули порядок одержання та анулювання сертифіката інженера-землевпорядника. Серед вимог до сертифікованого інженера-землевпорядника є вища освіта за спеціальностями та кваліфікаціями у галузі знань землеустрою та стаж роботи за спеціальністю не менше одного року. Інженер-землевпорядник, зацікавлений в одержанні сертифіката, подає заяву до Кваліфікаційної комісії на складання кваліфікаційного іспита, під час проведення якого підтверджується його професійна компетентність, рівень кваліфікації і знань як виконавця робіт із землеустрою. Кваліфікаційний іспит інженера-землевпорядника включає перевірку теоретичної підготовки та практичних навичок щодо складення документації із землеустрою та оцінювання земель.

  Інженеру-землевпоряднику, який склав кваліфікаційний іспит, видається кваліфікаційний сертифікат, що підтверджує відповідність інженера-землевпорядника кваліфікаційним вимогам та його спроможність самостійно складати окремі види документації із землеустрою та документації з оцінювання земель, виконувати топографо-геодезичні і картографічні роботи, проводити інвентаризацію земель, перевіряти якість ґрунтових, геоботанічних та інших обстежень земель при здійсненні землеустрою.
  У разі недотримання сертифікованим інженером-землевпорядником вимог положень законів, інших нормативно-правових актів, нормативно-технічних документів, стандартів, норм і правил у сфері землеустрою дія кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника буде зупинена чи анульована.

  Особливу зацікавленість у студентів викликали питання щодо звернень, які надходять до Кваліфікаційної комісії з питань видачі та анулювання кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника про порушення вимог законодавства у сфері землеустрою.
  Серед найпоширеніших порушень – розроблення не того виду технічної документації, відсутність у розробленій документації інформації про обмеження, які діють на земельній ділянці, порушення заборони на розроблення документації щодо безоплатної передачі земель державної, комунальної власності у приватну власність та інші.
  На завершення зустрічі студентам було запропоновано таку собі «демоверсію» кваліфікаційного іспиту, щоб мати уявлення як в майбутньому готуватися до перевірки рівня кваліфікації. Відсканувавши QR-код магістри отримали можливіть пройти декілька питань, які виносяться на кваліфікаційний іспит для одержання сертифіката інженера-землевпорядника, та вцілому показали непоганий результат.

  Щиро дякуємо Ользі Валеріївні за продуктивну, цікаву і насичену практичними прикладами зустріч з магістрами факультету землевпорядкування!

Лілія Полюхович,
студентка магістратури
факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook