Знайомство з письменником Віктором Полянком: хобі, яке переросло в покликання

22 квітня 2024 року
  20 квітня пари журналістів-другокурсників з аудіоізуального виробництва перетворилися на цікаву зустріч із Віктором Полянком – фахівцем зі штучного інтелекту, професійним IT-шником та юнацьким письменником у жанрі пригод та фентезі, автором книг «Приборкання Кичери» та «Халепи Грицька Траблюка», переможцем Міжнародного літературного конкурсу «Дитяча Коронація слова». «Фізико-математик, у якого хобі написання книжок стало «другим я», – зазначила організаторка, керівниця медіалабораторії Катерина Шевцова. Здавалося б, ну як в одній людині поєднуються дві абсолютно різні професії? Було цікаво про це дізнатися.

  На зустрічі Віктор Полянко презентував свою нову книгу «Халепи Грицька Траблюка», а заразом приніс і інші свої доробки. Починав пан Андрій свій письменницький шлях з літературних конкурсів. У 2018 році знайшов сайт «LITCENTR.UA», де є перелік всіх літературних конкурсів. Потім знаходив конкурси оповідань, які його зацікавили, писав та надсилив свої твори. Автор поділився, що не всі його спроби були вдалими, але успіх згодом наздогнав його.

  Оскільки за освітою пан Віктор програміст-математик, першу частину свого життя писав наукові статті, і це йому не дуже подобалось. «Я хотів знайти «золоту середину», – зізнався гість.

  І саме книга «Халепи Грицька Траблюка» стала своєрідною протилежністю до всіх складних наукових статей, що він писав раніше. Зазначив, що книга доступна для прочитання всім, бо вона зачіпає такі теми, які близькі кожній людині. Головна родзинка оповідань пана Віктора – це позитивний фінал в кожній історії. «Як би погано не було, потім все виходить на краще», – говорить письменник.

  Також автор не пройшов осторонь теми війни. Хоча й більшість оповідань у книзі написані до повномасштабного вторгнення, але в останньому оповіданні розповідається про досвід волонтерства та плетення маскувальної сітки.

  Під час розмови студенти мали змогу поставити запитання пану Віктору. Йордана Курганевич запитала в гостя, чи є штучний інтелект загрозою для людства. Віктор Полянко відповів, що штучний інтелект робить людей лінивими, які не будуть, як раніше, все записувати та читати, а просто знайдуть інформацію в інтернет-джерелах.

  Наприкінці зустрічі студенти ознайомилися з виданнями письменника та зробили спільне фото. Добре, що у нас є можливість проводити заняття у медіалабораторії та зустрічатися з такими цікавими особистостями. А ще – вдосконалювати себе у професійній майстерності.

 

Єлизавета Куксач,
студентка 2 курсу спеціальності «Журналістика»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook