Студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології під час виїзної практичної підготовки в НДГ «Ворзель» долучилися до Європейської Зеленої програми

28 квітня 2024 року
  Сучасний світ надзвичайно опікується проблемами екології, адже на сьогодні це єдиний реальний шлях виживання всього людства. Європейська Зелена програма, біологізація ґрунтів, карбонові сертифікати, створення біопалива це саме про це. Для України, на території якої йде повномасштабна війна, це питання стократ актуальніше, тому що українська екологія зазнає щоденного суттєвого негативного впливу, наслідки якого виявляються вже зараз і будуть відчуватися ще довгі роки.

  Наш університет повинен стати авангардом і рушієм подолання впливу негативних наслідків війни на довкілля. Вчені НУБіП України проводять свої дослідження з цього питання у різних напрямках. Зокрема на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології під керівництвом доцента кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Тетяни Стефановської проводяться дослідження відновлення деградованих земель методом вирощування біоенергетичної культури міскантус із застосуванням біологічного поліпшувач родючості земель біочару. Ці дослідження проводяться в НДГ «Ворзель» ось уже другий рік. Місце досліджень було обрано не випадково. Адже саме це НДГ зазнало значних пошкоджень земель під час окупації, саме тут проводилося розмінування території від снарядів та численних боєприпасів, та й взагалі ці землі вже давно знаходяться під впливом негативних наслідків техногенних чинників, значно деградовані і потребують великої кропіткої роботи з їх відновлення.

  В межах виїзного практичного заняття студентів 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології проводилось закладання дослідів із використанням різних схем застосування біологічного поліпшувача родючості ґрунтів біочару при вирощуванні міскантусу з метою визначити при подальших спостереженнях найбільш ефективної схеми, що забезпечить стійке поліпшення стану та відновлення деградованих земель та повернення їх родючості. До досліджень долучились також асистент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Ірина Артемчук та науковці, кандидати хімічних наук Віталій Стаднік та Мартин Созанський з Львівської політехніки, які проводять аналогічні дослідження на таких же пошкоджених землях в своєму регіоні і готові проводити спільні досліди і ділитися напрацьованим досвідом в цьому перспективному напрямку.

 

 

  Під час практичного навчання студенти познайомились з новою культурою, опанували практично методику закладання польового досліду, залучилися до відбору проб ґрунтів, ознайомили з методикою відбору проб на карбон, а також з технологією виробництва та властивостями біологічного поліпшувача ґрунтів біочару, основними напрямками Європейської зеленої програми і ролі біологічних препаратів у відновленні земель. Всі зійшлися на загальній думці про те, що саме такий підхід до виробництва сільськогосподарської продукції є найбільш перспективним в сучасному світі і треба всебічно його опановувати і застосовувати в подальшій самостійній роботі.

  Хоча попередньо виїзне практичне заняття не прив’язувалось до якихось дат, символічно, що воно пройшло саме в День пам’яті Чорнобильської трагедії – однієї з найскладніших екологічних катастроф людства. До речі, на це звернули увагу саме студенти, розуміючи важливість питання, якому було присвячене практичне навчання.

Тетяна Стефановська,
доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин

Ірина Артемчук,
асистент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook