Науковий тур Європейськими країнами за участі представника кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віти Строкаль

30 квітня 2024 року
  Популяризація науки як на рівні університету, так і на рівні факультету захисту рослин, біотехнологій та екології; визнання професіоналізму науково-педагогічних працівників університету на рівні міжнародної академічної мобільності; представлення основних екологічних наслідків впливу війни на українське довкілля, а також обґрунтування драйверів щодо оцінювання якості водних ресурсів з метою зменшення мультисекторального та пластикового забруднення вод – були головними векторами наукового туру доцента кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віти Петрівни Строкаль.
  Науковий тур був із 15 по 26 квітня 2024 року та передбачав відвідування двох заходів європейського масштабу (наказ про відрядження від 01.04.2024 р. № 86 «в») – EGU General Assembly в місті Відень, Австрія (15-19 квітня) та ISIMIP/PROCLIAS workshop на базі Потсдамського інституту досліджень впливу клімату – PIK, Німеччина (22-26 квітня).
  Участь в Генеральній Асамблеї ЄС геонаук у м. Відень розпочалася із знайомства з науковцями різних наукових напрямів дослідження з різних країн світу, а також з представниками передових компаній (наприклад NASA Science, Google, Elementar, METER та інші) та європейського союзу у напрямах вирішення проблем глобального забруднення водних та земельних ресурсів.
  Наступний день був направлений на відвідування секційних засідань у форматі PICO slot та PANEL dissection, де в ході дискусій були обговорені питання впливу війни на стан земельних та водних ресурсів України і наслідки цього в глобальному масштабі. Також були зустрічі із представниками з Афінського сільськогосподарського університету (AUA, Греція), Вагенінгенського університету (WU-DES, Нідерланди) та європейського союзу.
  Наступні дні були охоплені постерними презентаціями (Posters on site). Зокрема доцент Віта Петрівна виступила із тематикою «The impact of the Russian-Ukrainian war on the soil-surface water interactions» на секції SSS4.2 «Soil health under global change and human activities». У ході постерної презентації до дискусій долучалися представники з різних університетів, як наукових так і навчальних. Досить активно приймали участь у дискусії науковці із Канади, Індонезії, Німеччини, Швеції, Угорщини, Нідерландів, Бельгії. Головну увагу виступу Віта Петрівна приділила екологічним проблемам, що виникли в результаті руйнування військовими діями водної інфраструктури, мінування полів що призвело до забруднення небезпечними речовинами сільськогосподарських полів, так званому «екоциду» – від якого українські природні ресурси (земель, водні) стали не придатними для аграрного та водного секторів. У ході обговорень також розглядалися питання можливості майбутньої співпраці та побудови «capacity building» для розбудови спільних наукових інтересів в рамках університетських наук.
  Наступним етапом наукового туру була участь у Міжсекторальному воркшопі ISIMIP/PROCLIAS, що проходив в Німеччині на базі Потсдамського інституту досліджень впливу клімату – PIK. Варто зазначити, що ISIMIP був ініційований Потсдамським інститутом дослідження впливу клімату (PIK) і Міжнародним інститутом прикладного системного аналізу (IIASA) і з тих пір залучив понад 100 груп моделістів якості довкілля з різних секторів з усього світу. Program of the Cross-sectoral ISIMIP and PROCLIAS Workshop (22-26 April 2024). Воркшоп включав обґрунтування, дискусії та знаходження рішень з наступних тем: синтез протоколів ISIMIP3, результати моделювання та сценаріїв впливу змін клімату (сценарії МІР) в розрізі секторів (сільське господарство, вода, річки, землеробство, якість води глобального та регіонального рівнів та інші). Зокрема Віта Петрівна прийняла участь у воркшопі сектору «якість води», під час якого були обговорені стратегічні рішення щодо потенційних наукових напрямів моделювання якості води, запропоновані рішення для розробки сценаріїв по якості води, які б базувалися не лише на показниках забрудненості, але й включали прогресивні загрози та виклики сучасного світу. Досить значна увага на воркшопі приділялася питанням багатоваріативного та пластикового забруднення річок та морів. Були озвучені питання проблем якості води в Україні та головні виклики з якими зараз стикається українська наука через вторгнення рф на її територію.
  Даний науковий тур був досить насиченим та включав ряд наукових дискусій та зустрічей, створив підґрунтя для майбутніх спільних робіт разом із науковцями з різних країн світу.

  За можливість прийняти участь у даному турі хочу висловити вдячність ректорату університету, навчально-науковому центру міжнародної діяльності, декану факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, професору Юлії Василівні Коломієць, завідувачу кафедри екології агросфери та екологічного контролю, доценту Олені Іванівні Наумовській.

 
Віта Строкаль,
доцент кафедри екології

агросфери та екологічного контролю 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook