Напередодні Великодня в НУБіП творять писанки!

6 травня 2024 року
  Напередодні Великодня у навчальному корпусі на Васильківській знову особливий настрій… знову пахне топленим воском… знову згадують добрі традиції і творять Великодні дива – українські писанки!!!

  Цю традицію на факультеті землевпорядкування з 2015 року започаткувала очільник кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Антоніна Москаленко. Упродовж квітня відбулось чотири майстер-класи з розпису традиційної української писанки. Місце розпису було обрано не випадково – філія наукової бібліотеки НУБіП України у навчальному корпусі №6, а директорка наукової бібліотеки Тетяна Кіщак і завідувачка філії Олена Литовченко усіляко сприяли цим подіям.
  До заходу долучились студенти, співробітники і навіть випускники факультету землевпорядкування. Деякі учасники прийшли з дітьми й файно провели час разом. Кожен створював власну писанку, своїми руками, гарячим воском виписуючи на опуклій поверхні символи-побажання. Хтось робив зі схеми, хтось з уяви, хтось вишкрябував візерунки, хтось створив ескіз з допомогою рідних, ну а хтось замалював ескіз в блокноті за декілька днів до події.

 

 

 

  Писанка не вибачає похибок, адже написане гарячим воском неможливо виправити. Але незважаючи на це заглиблюєшся у процес. Воском покриваються ділянки, що мають лишитись білими, далі яйце фарбується в одну зі світлих фарб і знову воском покриваються ділянки що мають лишитись в цьому кольорі. Потрібно продумати послідовність кольорів і поєднати з елементами візерунку. За кропіткою роботою минає непомітно не одна година. І насамкінець після найтемнішої фарби знімається віск і твориться диво – з’являється писанка!!!

  Анастасія Кравчук, студентка 1 року магістратури: «Після екскурсії в астрономічну обсерваторію я зловила трохи натхнення й зобразила на писанці космічний супутник та зоряне небо з сузір’ями. Це трохи схоже на символіку кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі. Я раніше робила писанки, але відчуття наче роблю це вперше. Час пролетів непомітно і я ледве закінчила свою «космічну» писанку. Я дуже вдячна за таку можливість. Це відпочинок та час проведений роздільно від гаджетів, роботи, справ та похмурих думок. Це дуже важливо провести час з відпочинком та насолодою та душі».
  Олена Литовченко, завідувачка філії: «По особливому почуваєшся, коли розписуєш писанку... Писанки усієї України не схожі між собою. Вони різняться нанесеними елементами і символами. Малюнок писанки насичений різною інформацією про життя і вірування людей. Проте значення кольорової гами та символіка подекуди збігається в різних регіонах України, оскільки всі українці бажали для себе доброї долі, миру, спокою, здоров'я, доброго урожаю. Дякую Антоніні Москаленко за чудовий майстер-клас по розпису писанок, за годинки творчості».
  Яніна Степчук, асистент кафедри геодезії та картографії та студенти 3 групи 2 курсу факультету землевпорядкування: «Хочемо висловити щиру подяку Антоніні Москаленко за її майстерність, щедрість та щиру любов до українського народного мистецтва. Неймовірна майстриня не лише навчила нас основних технік розпису писанок, але й поділилась з нами цікавими історіями та легендами, пов'язаними з цим видом мистецтва. Її ентузіазм та щире захоплення писанкарством передались заразом й нам. Всі студенти групи отримали неоціненний досвід та незабутні враження. Багато хто з нас вперше спробував себе в розписі писанок, і завдяки мудрим порадам та вмілому керівництву майстрині, нам вдалося створити справжні писанкові шедеври. Ми вдячні Антоніна Москаленко за те, що вона відкрила для нас чарівний світ українського писанкарства, навчила нас цінувати та берегти цю унікальну традицію. Її майстер-клас став для нас справжнім святом української культури».
  Гуцульська легенда говорить: «поки пишуться писанки – доти існує наш світ!!!»

 

 

 

  Адже писанка, це не просто красивий витвір мистецтва! Це наша історія! Це наша традиція! Це наш генетичний код нації! Нехай забудуться всі побажання, що написані символами на наших писанках!!!

Антон Кошель,
доцент кафедри геоінформатики і
аерокосмічних досліджень Землі

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook