Студенти-міжнародники вшановують День пам’яті та перемоги над нацизмом

7 травня 2024 року
  07 травня студенти-міжнародники 4-го курсу кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, на запрошення наших друзів і партнерів з Миколаєва, взяли участь у засіданні історичного гуртка «Кліо», який діє на кафедрі історії факультету політичних наук Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

  Зустріч була присвячена вшануванню Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, який відзначається в Україні 8 травня з минулого року. В День пам’яті та перемоги вшановують кожного, хто боровся з нацизмом, а також всіх цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій.
  Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн – у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, в тій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.
  З вітальним словом до присутніх звернулися завідувачка кафедри історії, доктор історичних наук, професор Ірина Міронова, доктор історичних наук, доцент кафедри історії Владислав Пархоменко, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії Яна Гаргаун.

     

  Під час засідання історичного гуртка «Кліо» учасники заслухали надзвичайно цікаві та змістовні доповіді бакалаврів-істориків В’ячеслава БурдейногоВ’ячеслава НіколенкаІрини ДенисюкОлександра СкиданаЄвгенія Костюка.

     

     

     

  Бакалаври-міжнародники Куцолабська Анастасія та Основенко Марія презентували доповідь «Вшанування пам'яті та відзначення перемоги над нацизмом: традиції та події в Чехії, Словаччині та Польщі» (науковий керівник - доцент Вікторія Хвіст), в якій було наголошено на тому, що вшанування пам’яті та відзначення перемоги над нацизмом у Чехії, Словаччині та Польщі є важливим елементом збереження історичної пам’яті та формування суспільства, що поважає цінності миру, толерантності та прав людини. Через меморіальні заходи, культурні ініціативи, наукові дослідження, освітні програми та активну участь громадських організацій в цих країнах розширюється розуміння історичних подій та їхнього впливу на сучасний світ. Вшанування пам'яті жертв нацизму та відзначення подвигу опору проти нацистського режиму сприяють спільній меті побудови майбутнього, яке базується на повазі до прав людини, миру та взаєморозумінні.

     

  Отож, День пам’яті та перемоги у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

 

 

Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook